petek, 8. november 2019

Pravila igre


Pomemben del socialnega življenja psov je igra z drugimi psi. S starostjo se sicer čas posvečen igri krajša, vendar tako kot ljudje tudi psi ohranijo željo po igri z vrstniki celo življenje. Da se pes vključi v igro, pa morajo biti izpolnjeni pogoji in veljati morajo določena pravila

Kako vemo, če naš pes v igri uživa ali ne?

Psi, ki se dobro poznajo ali celo živijo skupaj, lahko pravila igre malo prikrojijo in zanemarijo določene nianse vljudne interakcije, vendar mora igra vseeno vsebovati vse elemente. Predvsem kadar se naš pes igra z naključnimi psi ali s psi, s katerimi se srečuje le občasno, priporočam, da igro budno spremljate in po potrebi prekinete.

Na kaj morate biti pozorni med igro?
1. Med igro mora potekati neprestana komunikacija z jasnimi znaki, ki dajejo vedeti,
da so napadi, ugrizi in lovljenje partnerja še vedno samo igra.
2. Način igre se mora menjavati od lova in bega do valjanja po tleh.
3. Vloge lovca in plena, napada in obrambe se morajo menjavati. Bolj uravnotežena je menjava vlog, večja verjetnost je, da bosta oba psa zadovoljno sodelovala v igri.
3. Če sta partnerja neenakovredna (npr. mladič in odrasel pes), močnejši partner izenači možnosti tako, da uporabi manj moči, upočasni ali se uleže na tla, da ga partner v igri lahko doseže.

Tukaj si lahko ogledate video igre z razlago:
https://www.youtube.com/watch?v=mzEgrLcxtUQ

Kdaj igro prekiniti in preusmeriti:
  • Drugi pes kaže znake strahu ali bolečine, se poskuša umakniti ali skriti.
  • Način oglašanja se spremeni, renčanje ali lajanje postane glasnejše in bolj ostro.
  • Dva ali več psov lovi enega psa ali ga spravijo na tla.
  • Tek postane hitrejši in v ravni črti (ni več poskakovanja in menjavanja smeri).
  • Kadar večji pes lovi manjšega psa, ga lahko zelo hitro (četudi nenamerno) poškoduje.


Če niste sigurni, ali si vaš pes želi igre z drugim psom, poskusite s privolitvenim testom. Psa v igri ločite za nekaj sekund. Osredotočite se na psa, za katerega vas skrbi, da v igri ne uživa, in ga spustite, da vidite, kaj bo izbral. Če se takoj vrne k drugemu psu z željo po igri, veste, da v igri uživa. Če ostane pri vas ali se od drugega psa celo oddaljuje, pomeni, da je bilo igre dovolj.

Tukaj si lahko ogledate video, v katerem je prikazano, kako preiskusimo, če se psi želijo igrati:

Seveda ni pomembna samo privolitev drugega psa za igro. Upoštevajte, da četudi bi se psi radi igrali, to ne pomeni, da lahko vašega psa kar pustite, da vabi drugega psa v igro. Upoštevajte, da se njegovim skrbnikom morda mudi ali pa želijo, da jih pustite v miru. Za prijetno igro morajo biti nanjo pripravljeni in z njo soglašati vsi vpleteni, tako psi kot njihovi skrbniki.

Za konec naj poudarim, da je ne glede na to, kako dobro se psi poznajo in kolikokrat so se že lepo igrali, igro vedno potrebno budno spremljati. Tudi dobra in prijetna igra se lahko v trenutku spremeni v nekaj drugega.

Ni komentarjev:

Objavite komentar