sreda, 30. december 2015

Diegova statistika (drugi del)

Poleg ugotavljanja, kaj pomembno vpliva na Diegov nivo stresa, sem s frekvenco lajanja poskusila določiti tudi učinkovitost zdravila za hipotiroidizem. Testi so namreč pokazali, da so njegove vrednosti na spodnji meji, kar za tako mladega in aktivnega psa ni dober znak. Razlogi za hipotiroidizem so lahko dedna zasnova, mehanska poškodba ščitnice ali kronični stres ter posledično ovirano delovanje nadlevične žleze.

Nova spletna stran, ki v celoti obravnava težave s ščitnico in bo v kratkem prevedena tudi v slovenščino.

Več o hipotiroidizmu lahko preberete na spletni strani THYROID-AND-DOGS.

Po opravljenih testih in posvetu s strokovnjaki sva z Diegom 22. maja začela s terapijo. V prvem tednu je bil odmerek očitno previsok, saj je z grafa razvidno, da se je frekvenca lajanja povečala. Po nevzdržnem tednu in ponovnem posvetu smo odmerek zmanjšali. Za tem je jasno viden upad pogostosti lajanja. Iz tega lahko sklepamo, da je bilo zdravilo za hipotiroidizem učinkovito.

Konec septembra smo Diega ponovno testirali in preverili vrednosti hormonov v krvi. Tokrat je padla odločitev, da z zdravljenjem prenehamo. Če sklepamo po laježu, je bila odločitev pravilna, saj ni videti, da bi se po prenehanju karkoli poslabšalo. To torej pomeni, da je bil vzrok njegovega mejnega hipotiroidizma kronični stres. 


Frekvenca laježa in začetek, sprememba odmerka ter konec jemanja zdravila za hipotiroidizem.

Od začetka julija dalje je bil napredek pri zmanjševanju pogostosti lajanja vedno počasnejši in težje opazen. V resnici ga niti ne bi zaznala, če ne bi imela konkretnih številk. So se pa začeli pojavljati prvi znaki izboljšav neželenih vedenj oziroma njegovih težav: prvo ignoriranje opaženega psa v daljavi, prvo ignoriranje mačke, ki nama je prekrižala pot, hitra umiritev v neznanem okolju, neprestano vnetje prepucija je popolnoma izginilo, v začetku novembra smo imeli prvi dan brez kakršnegakoli laježa in na koncu novembra prvo mirno pozdravljanje obiskov.

Prvi znaki novih (želenih) vedenj.

Avgusta sva obiskala Anito Gosnik. Diego si je v 15 minutah ogledal, prevohal in raziskal prostor, ter se umiril.

Rezultati štetja pogostosti lajanja kažejo, da se Diegovo vedenje po dveh letih slabšanja končno izboljšuje. Precej jasno je tudi, da potrebuje hišo z vsaj majhnim vrtom in človeka, ki ga ne bo puščal predolgo samega, oziroma bo poskrbel, da Diego v času njegove odsotnosti ne bo predolgo sam.

Spremljanje števila sprožilcev lajanja se je s preprosto analizo izkazalo za uporabno orodje določanja glavnih povzročiteljev stresa pri psu s kompleksnimi in prepletajočimi se težavami. Seveda je potrebno pri tem upoštevati, da se posamezni vzroki seštevajo oziroma stres celo potencirajo, njihov učinek pa se lahko pozna nekaj dni. Predvsem na začetku, ko je bil nivo stresa še zelo visok, je bil Diego na posamezne vzroke zelo občutljiv in ga je dogajanje hitreje spravilo iz tira. Z napredkom se je pomen in teža posameznih stresorjev spreminjala. Tako je bilo v prvih dveh mesecih očitno, da zdravje pomembno vpliva na nivo stresa, zdaj pa so zdravstvene težave (s tem mislim predvsem manjše probleme, kot so driska, lažje poškodbe oz. praske, bruhanje) le manjšega pomena.

Ker se je štetje sprožilcev laježa izkazalo za zanimivo in potencialno uporabno orodje, bi ga rada preizkusila na več primerih. Če imate psa, ki pogosto laja in bi mu želeli pomagati, mi pišite na diegomoonmoon@gmail.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar