petek, 14. julij 2017

Delo z nosom za vsakogar in vsak dan

Že dolgo vemo, da hrana, voda in zavetje omogočajo živalim le preživetje. Za kvalitetno življenje naši spremljevalci potrebujejo tudi gibanje, prijatelje, možnost izbire in mentalno stimulacijo. Eden od načinov mentalne zaposlitve našega psa je delo z nosom.

Delo z nosom pomirja, zaposli pasje možgančke in kosmatinca utrudi.

Najbolj preprosto delo z nosom je "Lov na priboljške". To je igra, pri kateri na večji površini razporedimo priboljške, ki jih mora naš pes poiskati.

Zakaj?
Že samo iskanje nečesa skritega je zabavno in stimulirajoče. Celo bolj kot dejanska najdba. Vendar je vznemirljivo tudi, ko najdemo tisto, kar smo iskali. Lov na hrano je smisel življenja. Hrana v želodcu sproži sprostitev encimov, ki v telesu povzročijo ugodje in zadovoljstvo. Psi imajo pri lovu za skritimi priboljški glavo na tleh, kar je miritveni signal za druge. Hkrati pa spuščena glava deluje tudi samopomirjajoče. Iskanje priboljškov pomeni zaposlitev, nekaj, kar pes pozna. To je pomembno v stresnih situacijah, saj je pomirjujoče, če lahko počnemo nekaj, kar znamo in poznamo. Hkrati na ta način psu ponudimo izbiro - lahko išče priboljške ali pa se bo posvetil čemu drugemu.

Zgoraj našteto seveda deluje samo, če psu zagotovimo varno okolje in mu damo dovolj časa.

Video: Lov na priboljške je na primerni razdalji in zadostnem času učinkovito orodje za odpravljanje nekaterih težavnih vedenj. 

Kako?
1. Začnemo v okolju brez motenj, kar običajno pomeni doma ali na vrtu.
2. Psu pred nosom spustimo priboljšek na tla in v tišini počakamo, da ga najde in poje. Če ni razumel, pustimo prvi priboljšek pri miru in spustimo mimo njegovega nosu na tla še enega.
3. V naslednjem poskusu spustimo mimo njegovega nosa tri priboljške. Ko jih najde, jih pred njega na tla vržemo pet.
4. Zdaj bi moral naš pes igro že razumeti. Z vsakim poskusom povečujemo število priboljškov in površino, na kateri so razporejeni.
5. Pravi "Lov na priboljške" postane takrat, ko je iskalna površina velika vsaj za eno večjo sobo.


Video: "Lov na priboljške" se lahko igramo tudi doma - v takem primeru moramo kmalu postati iznajdljivi.

Pa potem?
1. Ko naš kosmatinec obvlada igro, lahko lov preselimo v okolja z več motnjami ali na različne podlage (višja trava, seno,...).
2. Če želimo povišati zahtevnost, lahko nekatere priboljške skrijemo na višino.
3. Za hrte, ki težko držijo glavo dlje časa na tleh, lahko iskanje priboljškov naredimo po bregu navzgor oziroma skrivamo priboljške na višini.

Video: Drevo priboljškov

Vir: Anne Lill Kvam (2012): The Canine Kindom od Scent

Ni komentarjev:

Objavite komentar