četrtek, 30. avgust 2018

Rastne plošče in pritrdišča mišic – zakaj se mladiči uspešno razvijajo takrat, ko je vadba primerna starosti?

(Prevedeno in objavljeno z dovoljenjem avtorja. Originalen članek na povezavi DogWorks Fitness)

»Nezrela, razvijajoča se telesa ne morejo prenašati prekomernega fizičnega stresa, ne da bi utrpela dolgotrajne, negativne posledice«


Običajno je slika vredna več kot 1000 besed. 

Tomografska slika je vzeta iz raziskave z morskimi prašički, vendar je informacija še vedno na mestu (v trenutku, ko bo objavljena enaka slika, ki temelji na raziskavah s pasjimi mladički, bo povezava posodobljena). Kaj lahko vidimo na sliki? Nezrela, razvijajoča se kost še nima strukturne celovitosti (z drugo besedo: gostote), ki je potrebna za vzdrževanje ponavljajočega se stresa pri vadbi (aktivnosti) in zaradi prekomerno razvitih mišic (glej DogWorks Fitness blog "Dejavniki poškodb pri mladičkih«).


Dobra analogija je beton - mešanica s pravimi razmerji med cementom, peskom in vodo bo zagotovila največjo moč in trajnost strukture. Vendar, če beton ni bil dovolj utrjen, preden ga izpostavimo elementom ali pritisku bremena, se bo zlomil in ogrozil celoten projekt.

Beton se uporablja kot temelj hiš, dovozov, cest in mostov. Kosti pa so temelj telesa vašega mladička, na katerega se bo zanašal celo življenje. Zagotavljal mu bo strukturno pritrdišče za mišice (za ustvarjanje gibanja) in ščitil notranje organe. Za razliko od neživega betona je kost dinamično, živo tkivo, ki je podvrženo preoblikovanju in pomaga pri ravnovesju telesa. To je najpomembnejši razlog, da ste pozorni in omogočite najboljše pogoje za rast in razvoj vašega mladička. Tako boste zagotovili, da njegovo telo doseglo zrelost v najboljši možni kondiciji.

Vadba oziroma aktivnost mora biti primerna starosti, da se izognemo zgodnjim pojavom mikro poškodb, ki lahko ovirajo optimalen razvoj kosti. Spodnje ilustracije prikazujejo, kako blizu rastnim ploščam so pritrjene večje mišično-tetivne enote. 

Začnimo s sprednjim sklopom. Roza barva ponazarja rastne plošče. Velike ploščate kosti (lopatica,  lobanja,  kolčni sklepi, itd.) imajo več dimenzij, ki rabijo velik "plašč" razvoja celic. Rastne plošče na dolgih kosteh (nadlahtnica, podlahtnica, koželjnica, stegnenica, itd.) so na zgornjem in spodnjem delu kosti  - na obeh straneh sklepov! Upoštevati je potrebno  tudi, da imajo kroglasti sklepi dodatne rastne plošče (npr. glava stegnenice in sklepna jamica kolčnice).


Ramenski stabilizatorji: Te velike, močne ramenske mišice je mogoče videti na straneh kosti.Slika prikazuje njihovo lego.  Izvirajo (na lopatici) tam, kjer je rdeča pika, in naraščajo (na vrh nadlahtnice), kjer je modra pika. Spodnji sliki prikazujeta vpliv na rastne plošče med krčenjem teh mišic s silo, potrebno za ustvarjanje gibanja in stabilnosti. 


Ramenski fleksorji (omogočajo upogib ramena):

Komolčni fleksorji (omogočajo upogib komolca):

Komolčni ekstenzorji: triceps (osnovna aktivnost: "sunek", ki umakne sprednje noge s poti, ko pes preskakuje ovire) 

Kolk in stegno: Slika prikazuje, kako se površinska zadnjična mišica pripenja na prvih nekaj vretenc repa (spremembe v usmeritvi gibanja repa so prvi znaki težav v medeničnem oziroma zadnjem delu). 


Zadnjične mišice: (narastiče na repnih vretencih je označeno z rdečo)

 Skupina stegenskih mišic: (potegne nogo nazaj)

Štiriglava stegenska mišica (4 izvorne glave): Je največja sprednja stegenska mišica zgrajena iz štirih mišic. Posebnega pomena tukaj je pogačična kita, ki poteka preko kolenskega sklepa in vsebuje majhno pogačico. Močna štiriglava stegenska mišica pomeni močne vezi, kar pomeni stabilna kolena.
*Kolenske vezi so statični stabilizatorji kolena, močne mišice in kite, ki obkrožajo koleno, pa so dinamični stabilizatorji kolenskega sklepa. Pogačica je sestavni del kite, ki povezuje štiriglavo stegensko mišico z zgornjim delom golenice. Spodnji del te kite se imenuje pogačična kita, zgornji del pa kita štiriglave stegenske mišice.

 … in vsem najljubši – fleksorji kolka (m. iliopsoas) so pomembni za stabilizacijo telesa (na sliki je prikazano njihovo pritrjevanje ob spodnjem delu hrbtenice). 


Ni komentarjev:

Objavite komentar