četrtek, 30. november 2017

Kako izberemo ustrezno oprsnico in jo pravilno namestimo

Oprsnica je orodje za usmerjanje in obvladovanje psa v našem dinamičnem svetu, polnem pravil, ki so psom pogosto nerazumljiva. Je pripomoček, ki fizično omeji gibanje našega štirinožca in nam omogoči varen ter prijeten sprehod na javni površini.

Ustrezna oprema ne ovira gibanja, ne povzroča bolečine ali poškodb. (Foto: Luka Mohar)
Ker so sprehodi namenjeni predvsem našim psom, morajo biti tudi zanje prijetni. Eden izmed pogojev za sprehod, v katerem naš kosmatinček uživa, je udobna oprema. Za psa udobna oprema pomeni, da ga čim manj ovira pri gibanju, mu ne povzroča bolečine in poškodb. Temu opisu seveda ustreza oprsnica.

Oprsnica v obliki črke H, če jo gledamo od zgoraj.

Pri izbiri oprsnice pa moramo biti pozorni, saj ni vsaka oprsnica primerna. Neprimerne so vse vrste oprsnic proti vlečenju, saj delujejo na principu bolečine in/ali omejevanja normalnega gibanja. Primerna oprsnica ima obliko črke H, če jo pogledamo od zgoraj. Sestavljena je iz dveh obročev in dveh povezovalnih trakov ter rinke za pripenjanje povodca na hrbtnem delu. Nameščena mora biti tako, da omogoča svobodno gibanje sprednjih okončin, vratu in glave ter pritisk porazdeli po čim večjem delu telesa.

Oprsnica omogoči porazdelitev pritiska na večji površini. (Foto: Luka Mohar)

Sprednji, vratni obroč mora biti nameščen tako, da je vrat sproščen in morebiten pritisk na sprednji del telesa prenešen na prsnico (prsno kost). Če je vratni obroč premajhen, pritiska na občutljive dele vratu, kar pomeni, da ima enak učinek kot ovratnica.

Stik treh trakov na sprednjem delu mora ležati na prsni kosti.

Zadnji, prsni obroč mora biti nameščen okoli prsnega koša dovolj daleč za sprednjimi nogami, da ne omejuje gibanja oziroma ne drgne občutljive kože v pregibu. Prav tako moramo paziti, da ni nameščen predaleč nazaj, da ne zdrsne in posledično pritiska na trebuh.

Pasme z globokim prsnim košem (npr. hrti) pogosto potrebujejo tretji, varnostni pas, nameščen na zadnjem delu prsnega koša, ki se dviga proti trebuhu, kar preprečuje psu, da bi se izmuznil iz oprsnice.

Psi z globokim prsnim košem pogosto potrebujejo tretji, varnostni pas.

Torej, oprsnica mora biti:
  • udobna (tudi, ko pes sedi ali leži),
  • omogočati prosto gibanje okončin in glave,
  • spredaj nameščena na prsno kost, da se izognemu pritisku na vrat,
  • odmaknjena od pregiba za sprednjimi nogami, da se izognemu drgnjenju občutljive kože,
  • nameščena okoli prsnega koša tako, da ne zdrsne na trebuh.

Zelo verjetno bomo morali dolžino in predvsem širino oprsnice tekom življenja našega psa večkrat ponastaviti. Namreč, psi tako kot ljudje nimajo celo življenje enake postave oziroma oblike. Čez leto se njihovo telo spreminja. Čez zimo pridobijo kak kilogramček, poleti ga zgubijo. Nekateri psi imajo čez zimo bogat kožuh, čez poletje ga izgubijo. Temu primerno moramo oprsnico seveda prilagoditi.

Vsak pes je osebek zase in ni enega pravila, ki bi veljal za vse in vedno. Nekateri psi potrebujejo dodatno podlogo, nekateri potrebujejo širše trakove, nekateri lahkotnejši ali mehkejši material. Zato moramo biti njihovi skrbniki iznajdljivi in najti načine, kako opremo prilagoditi in narediti čim prijetnejšo  za naše spremljevalce.



Preberite tudi:
Oprsnica in ovratnica

Did you ever stop to think about what happens under the collar?

Ni komentarjev:

Objavite komentar