sreda, 22. junij 2016

Psi in glasba

Nedavno sem naletela na zanimivo raziskavo o učinku klasične glasbe na počutje psov. Čeprav so bile izvedene številne študije o pozitivnem učinku klasične glasbe na ljudi in tudi nekaj študij na drugih živalih (slonih, opicah, kravah itd.), je raziskav o učinku na pse malo.

Vir slike: musiceon.com

Pozitivni učinki, ugotovljeni pri ljudeh, so zelo raznoliki in številni: zmanjševanje občutka tesnobe, povečanje družabnosti, zniževanje krvnega tlaka, srčnega utripa, občutljivosti na bolečino in potrebe po protibolečinski terapiji ter mnogo drugih (Kogan et al. 2012). Podobno lahko pričakujemo in je bilo opaženo tudi pri živalih, čeprav razlog za zmanjševanje stresa in vpliv na vedenje se ni popolnoma znan (Kogan et al., 2012). Podobno kot pri ljudeh, je bilo tudi pri živalih ugotovljeno, da ima divja (npr. heavy metal) glasba nasproten, negativen učinek na nivo stresa in izražanje neželenih vedenj (Kogan et al. 2012).

V letu 2015 je bila objavljena pilotna raziskava o pomirjujočem učinku klasične glasbe na pse v zavetiščih z željo poiskati način, kako psom v tako stresni situaciji z obogatitvijo okolja olajšati bivanje. Poleg opazovanja vedenja so v raziskavi merili tudi srčni utrip in nivo stresnih hormonov v vzorcih sline. Rezultati so bili vzpodbudni, psi so se odzvali podobno kot v drugih raziskavah. Stres je bil manjši, manj je bilo lajanja in psi so bili mirnejši. Zanimiva ugotovitev pa je bila, da se srčni utrip in vedenja po enem tednu vrneta v prvotno stanje (Bowman et al., 2015). Ker je to le pilotna študija, ima seveda mnogo pomanjkljivosti in rezultati zastavljajo mnogo vprašanj.

Eno takih vprašanj je, kakšen učinek imajo različne vrste klasične glasbe na različne pse. Pojem "klasične glasbe" je precej širok. Znotraj nje poznamo cel razpon ritmov, tempa in kompleksnosti: vse od umirjene, nežne in enostavne glasbe do poskočnih, stopnjujočih se in hitrih skladb. Če domnevamo, da je glasba akustično valovanje, katerega vibracije vplivajo na frekvenco srčnega utripa in s tem umirjenost ali vznemirjenost, potem ima hitrost ritma lahko različen učinek na velike in na majhne pse. Veliki psi imajo namreč počasnejsi utrip od majhnih psov in mladičkov. Poleg tega imajo živali drugačen akustični in vokalni obseg kot ga imajo ljudje, zato ima glasba, narejena za naša ušesa, nanje drugačen vpliv oziroma je zanje nezanimiva (Snowdon et al, 2009 in 2015). V raziskavi tudi ni bilo navedeno, kako glasno so glasbo predvajali. Glede na to, da psi slišijo precej bolje kot ljudje, zna pretirana glasnost izničiti pomirjujoč učinek umirjene glasbe.

Ne glede na vsa porajajoča se vprašanja pa je vseeno jasno, da določena vrsta glasbe na naše spremljevalce vpliva pozitivno. V raziskavi BARD (BioAcoustic Research & Development) so preizkusili učinke različnih tempov in sestave glasbe na počutje psov. Ugotovili so, da ima največji učinek najbolj preprosta in najpočasnejsa glasba. Rezultati so izjemno zanimivi, saj je bil učinek zmanjšanja vedenj, povezanih s tesnobo, kar 70 %. Zato sem se odločila, da bom učinek preproste glasbe s počasnim tempom preizkusila na Diegu.

Potrebujemo prostovoljce!

Odločila sem se torej izvesti enostavno mini raziskavo, ki bi pokazala, ali so rezultati omenjenih študij prenosljivi v domače okolje. Za pomoč sem prosila prijateljico veterinarko, ki je bila tudi učiteljica v glasbeni šoli in se na glasbo spozna (sama namreč na tem področju nimam dovolj znanja). Pomagala mi bo izbrati primerno glasbo, ki jo bomo nato po dogovoru predvajali psom. Sestavila bom preprost vprašalnik, s pomočjo katerega bomo enostavno vpisovali opažanja sprememb vedenja in izmerjenega srčnega utripa. Zaenkrat sta poleg Diega kot "poskusna zajčka" vpisana se dva psa.

Da bi bili rezultati zanesljivejši, bi potrebovali čim več prostovoljcev, ki bi bili pripravljeni posvetiti nekaj časa opazovanju svojih psov in poslušanju nežne, mirne in klasične glasbe. Ker ima klasična glasba dokumentiran pozitiven učinek na ljudi, pričakujem seveda tudi boljše počutje pasjih skrbnikov. Če bi vas sodelovanje zanimalo, mi pišite na diegomoonmoon@gmail.com, da vam podrobneje razložim, kako bo poskus potekal. Predvsem za tiste s "problematičnimi" psi bi to znala biti zanimiva izkušnja, ki bi vam lahko prinesla pozitivne rezultate in morebiten skok v napredku.



Viri:

  • Bowman, A., Scottish SPCA , Dowell, F.J. and Evans, N.P. (2015): ‘Four Seasons’ in an animal rescue centre; classical music reduces environmental stress in kennelled dogs. Physiology & Behavior, 2015-05-01, Volume 143, Pages 70-82. 
  • Kogan, Lori R. et al. (2012); Behavioral effects of auditory stimulation on kenneled dogs. Journal of Veterinary Behavior: Clinical Applications and Research , Volume 7 , Issue 5 , 268 - 275
  • Snowdon, C.T. & Teie, D. (2009): Affective responses in tamarins elicited by species-specific music. DOI: 10.1098/rsbl.2009.0593 
  • Snowdon, C.T., Teie, D. & Svage, M. (2015): Cats Prefer Species-Appropriate Music. Applied Animal Behaviour Science, Feb 2015. 
  • Wagner, S., et al. (2004): BioAcoustic Research & Development Canine Research Summary. 2005-2007 BioAcoustic Research & Development. 
  • Wells, D.L., Graham, L., Hepper, P.G. (2002): The influence of auditory stimulation on the behaviour of dogs housed in a rescue shelter. Animal Welfare, Volume 11, Number 4, November 2002, pp. 385-393(9)


Ni komentarjev:

Objavite komentar