sreda, 9. september 2015

Vpis v pasjo šolo

Zakorakali smo v september in večina malčkov je že vpisanih v šole. Z veseljem bi napisala, da je to vzpodbudna novica. S strani lastnikov psov mogoče, ker se zavedajo, da potrebujejo pomoč pri vzgoji svojega novega družinskega člana. Pa bodo to res dobili?

Diegu obisk pasje šole v dobi odraščanja ni koristil. Prej obratno - zaradi nerazumevanja njegovih težav mu je šola škodovala. Njegove težave so se potencirale in ob zaključku je sicer poznal ukaze sedi, prostor in čakaj, za življenje pa je bil popolnoma nepripravljen.

Popoln sedi s pozornostjo na vodniku.

Kaj torej pričakovati od pasje šole? Še vedno veliko ljudi (tako skrbnikov kot žal tudi inštruktorjev v pasjih šolah) tečaje s psi enači z učenjem osnovnih ukazov. Torej, da se njihov pes nauči sedi, prostor in čakaj. Saj menda nihče res ne verjame, da je treba naučiti psa, kako se sedi? Naučiti jih je treba povezave med besedo "sedi" in polaganjem riti na tla. Psi niso neumni. Tega povelja (če jim ga prikažemo na njim razumljiv način) so se psi sposobni naučiti v nekaj poskusih in ne po nekajmesečnem ponavljanju in utrjevanju, kakor vas hočejo prepričati v pasji šoli. To ponavljanje je mučno in dolgočasno, zato se psi začnejo upirati. Tako pa izzovemo neželena vedenja. 

Popoln prostor, v katerem lahko čaka, dokler se svet ne poruši, pa še malo dlje. :)

Kaj pa je potem smisel pasje šole?  

Smisel bi moral biti predvsem vzgoja in socializacija. Čeprav ti dve besedi pogosto slišimo, pa večina skrbnikov (in žal tudi inštruktorjev v pasjih šolah) ne ve prav dobro, kaj pomenita. Zadeva je v resnici zelo enostavna:
  • VZGOJA = priprava našega novega člana na življenje v našem okolju, učenje pravil obnašanja.
  • SOCIALIZACIJA= učenje odnosa do drugih (živih bitij in neživega okolja) in (pravilnega) načina sporazumevanja z njimi.
Vse to, česar Diego kot mladiček v pasji šoli ni dobil. Po zaključku tečaja je bil Diego izšolan (še zdaj obvlada popoln "sedi", čeprav povelja že nekaj mesecev ne uporabljam in, če me spomin ne vara, ga tudi njegova predzadnja skrbnica ni pretirano utrjevala), ni imel pa niti najmanjšega občutka, kako naj se vede do drugih. Predvsem do drugih psov, s katerimi si je tako neskončno želel biti. Tega ga moram zdaj, dve leti kasneje, naučiti jaz.

Kaj pomaga biti izšolan, če ne veš, kako povedati nekomu, da ga imaš rad?

Ker je Diego med odraščanjem pridobil določene vzorce obnašanja in se brez prave pomoči svojih skrbnikov sam naučil reagirati v določeni situaciji, je naloga precej težka in predvsem dolgotrajna, saj morajo njegovi možgani sprejeti nov način delovanja in s tem "povoziti" stare vzorce. Za preživetje v našem svetu se mora naučiti, kako se na vljuden način sporazumevati z bitji, ki jim želiš biti blizu in s katerimi želiš imeti odnos. Ta odnos je lahko druženje, igra, zabava ali delo. Nima pa nobene, niti najmanjše zveze s poznavanjem in ponavljanjem ukazov sedi, prostor in čakaj.

Kako se torej odločiti za pasjo šolo? 

Pred vpisom vašega pasjega mladička si oglejte delo izbrane šole in njihovih inštruktojev, obiščite njihov tečaj brez svojega psa. Če je večji del tečaja sestavljen iz ponavljanja petih osnovnih ukazov, ki so zahtevani na testu za psa spremljevalca (A in B-BH izpit), potem se obrnite in odkorakajte v drugo šolo. To velja predvsem za novopečene lastnike pasjih mladičkov, saj je zanje ključnega pomena, da je tečaj namenjen vzgoji in socializaciji. Za šolanje bo dovolj časa tudi kasneje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar