petek, 1. maj 2015

Kdo je Diego in kaj je njegov bRlog

Diego, nežni pasji velikan, že dolgo - predolgo - išče dom. Medtem ko so njegovi bratci in sestrice že zdavnaj pri novih lastnikih, Diego na njih še čaka. Fant je nežen, občutljiv, prikupen in večino časa neskončno ljubezniv. Kot takega ga tudi opisujejo v posvojitvenih oglasih, pri tem pa pozabijo dodati, da je »precej« težaven in za lastnika zelo naporen: laja, tuli, vleče povodec, zaganja se v tuje pse…

Diego je bil že od malega naporen kuža, sčasoma pa se je njegovo problematično vedenje še stopnjevalo. Vzrokov za to je več – prezgodnja ločitev od mame, menjavanje večjega števila neprimernih domov, napačen pristop k odpravljanju težav...

Občutljiv in nežen, a težaven


Za posledico ima cel kup psihičnih in vedenjskih motenj, s katerimi se sedaj intenzivno ukvarjamo:
  • pretirano reagira na pse in se okrog njih neprimerno obnaša
  • neustavljivo vleče na povodcu
  • ljudi je pretirano vesel in jih pozdravlja s skakanjem in grizenjem
  • glasno čuva in nori v avtu, ko se pelje mimo psa, njemu sumljivega človeka ali predmeta
  • ima hudo ločitveno tesnobo
  • je nesiguren in živčen v novih okoljih.


Takole je Diego izgledal pred nekaj meseci: 


Tako pa izgleda sedaj:


Težave, ki jih je imel in smo jih že odpravili: preobčutljiv je bil na dotik, napadal lasten odsev, bal se je vožnje v avtu, zavračal hrano, močno in glasno reagiral na vse, kar se premika, ne glede na to, ali je to na ulici ali v stanovanju.

Te motnje so s seboj prinesle še boleče mišice, neuravnoteženo hojo, občutljivo prebavo (driska, bruhanje), prhljaj in alergije.

Marsikdo bi rekel, da se s takim »uničenim« psom ne splača ukvarjati. Da je škoda energije za psa, ki je psihični bolnik – da se mu pravzaprav ne da pomagati. Da bi bila evtanazija bolj milostna. Pa je to pošteno? Diego je simpatičen, poslušen kuža, ki so ga premladega odtrgali od mame in ga, da bi ga »rešili«, pošiljali iz enega začasnega doma v drugega. Psihični in fizični pretres je bil za malega nadobudneža prevelik, da bi ga preživel brez posledic, zato je sedaj malce poseben. Pa vendar mu še lahko pomagamo!

Po dveh mesecih trdega dela se Diego počasi spreminja v drugega psa. Da bo naš norček postal to, kar si zasluži - miren, vesel, sproščen pes, pa bo treba vložiti še veliko energije, časa, znanja in volje. Diego te dni okreva pri meni. Ker gre večino njegovih težav pripisati prevelikemu stresu, je trenutno naša najpomembnejša naloga zmanjševanje stresa, ki ga doživlja. Šele, ko se bo sprostil, bo sposoben učenja lepega vedenja in razmišljanja s svojo glavo v najrazličnejših situacijah.

Veramemo, da je malo ljudi, ki bi želeli posvojiti Diega takšnega, kot je sedaj. Verjamemo pa tudi, da bo z nekaj truda in močne volje hitro napredoval in bo kmalu postal pes, za katerega se bo trlo posvojiteljev. Ne samo zaradi njegovih prisrčnih fotografij, ampak zaradi njegovega čudovitega karakterja, ki se skriva pod površjem slabih izkušenj.

Ta blog smo se odločili pisati zaradi njega, posebnega pasjega norčka. V njem bomo sistematsko obdelali vse njegove vedenjske težave. Razložili bomo, zakaj in kako je do njih prišlo, kako bi se jih dalo preprečiti in kako jih bomo poskusili odpraviti. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar