sreda, 20. julij 2016

Gremo na počitnice!

Poletje je tukaj in odpravljamo se na počitnice. Veliko med nami si nas ne predstavlja prijetnega dopusta brez svojega štirinožnega spremljevalca. Mnogi psi obožujejo potovanje in dogodivščine, ki jih doživljajo z nami. Če bo to vaše prvo skupno potovanje, potem je čas, da psa začnete počasi navajati na opremo in pot, ki jo bo moral prestati.

Psa tudi med potovanjem nikoli, niti za trenutek, ne puščajte samega v avtu.

Priprave na pot

Če bo moral pes del ali vso pot preživeti v kletki, ki je ni navajen, se potovanje lahko spremeni v pekel. Zato mu kletko pred odhodom lahko nastavite odprto doma, da jo ima čas raziskati v svojem tempu. Vanjo položite blazino, igračo in priboljške, da ga zvabite v notranjost. Ko se počuti udobno v notranjosti kletke, začnete zapirati vrata. Najprej samo za sekundo, nato čas podaljšujete. Če psa zagrabi panika, takoj odprete vrata in poskusite kasneje. Pes nikakor ne sme imeti občutka, da je v kletko zaprt na silo, brez možnosti izhoda. Pazite tudi, da je kletka dovolj velika, da pes lahko vstane, se obrne in udobno uleže. Poleg tega naj bo dovolj zračna in njeno dno pokrito z udobno blazino, ki ne sme drseti.

Če boste potovali z avtom, je treba psa navaditi tudi na daljše vožnje. Verjetno ste psa z avtom že peljali k veterinarju, na sprehod ali obisk k prijatelju. Če ne, je zadnji čas, da začnete. Psa na avto navajamo tako kot na kletko. Najprej mu v stoječem in ugasnjenem avtomobilu damo možnost, da ga prevoha in razišče (to velja tudi za pse, ki se avtomobila bojijo - začnemo znova), medtem ko mi udobno, mirno in tiho sedimo v avtu. Naslednji dan nadaljujemo tako, da psa poskušamo s priboljški ali igračo zvabiti v avto. Tudi, če samo skoči vanj in nato takoj ven, je to uspeh. Nikakor ga ne silimo, ampak mu damo možnost, da se sam odloči, koliko zaupa kovinski pošasti. Bolj bomo potrpežljivi na začetku, več možnosti imamo, da bo potovanje v užitek tako nam kot našemu psu.

 Med prevozom mora biti pes po zakonu zavarovan. Če uporabljate kletko, naj bo dovolj prostorna in, posebej če ste večkrat na daljših poteh, tudi varnostno utrjena.

Dva tedna pred potovanjem obiščite veterinarja, da zagotovite, da je pes res zdrav in v primerni kondiciji za pot. Poskrbite, da ima vsa potrebna cepljenja in zaščito pred notranjimi in zunanjimi zajedavci. Pri potovanju z našimi ljubljenčki v tuje države je treba izpolnjevati nekaj zahtev, ki jih najdete na strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin:

Kakšno opremo potrebujete?

1. Oprsnica ali ovratnica naj bosta označeni z vašimi podatki, čeprav je pes mikročipiran, saj vas bodo ob morebitni nezgodi ali pobegu najditelji hitreje našli in izkušnja bo manj neprijetna. Prav tako se prepričajte, da je vsa oprema neoporečna, da ni nikjer natrgana oziroma so zaponke dovolj trdne. V neznanem okolju so psi bolj negotovi in verjetnost, da jih bo nekaj pognalo v brezglavi beg, je večja. Če nam takrat odpove osnovna oprema, smo si po nepotrebnem zagrenili dopust.

2. Posode za vodo in hrano, takšno, ki je je pes navajen, in če naša destinacija to zahteva, še zalogo vode. Ko začnemo načrtovati odhod, zagotovimo, da bo pes imel hrano, ki je je navajen, saj že menjava sama po sebi lahko povzroči prebavne težave, v kombinaciji z živčnostjo v novem okolju pa nam lahko pokvari dopust. Enako velja za vodo: odvisno sicer, v katere dele sveta potujemo, vendar je lahko kvaliteta vode tako drugačna, da našemu psu povzroči težave.

3. Pasje blazine, odeje in igrače, da bo imel nas pes ob sebi nekaj znanega, z znanim vonjem.

4. Brisače, šampon, krtače in ostale potrebščine za nego ter vrečke za pobiranje iztrebkov. Predvsem, če greste na morje, je neizogibno, da svojega psa po kopanju v slani vodi sperete, da se izognete nadležni srbečici, in prečešete, da odstranite morebitni pesek in ostalo, kar je prinesel z obale.

5. Prvo pomoč za pse: pred odhodom se posvetujte z veterinarjem o tem, kaj priporoča, da vzamete s seboj. Poleg povojev, gaz, vat, razkužil in pincete za klope vedno priporočam aktivno olje, probiotike, kremo ali gel za ublažitev pikov, dodatne tablete proti zajedavcem in sredstvo proti komarjem ter klopom.

Nekaj nasvetov, kaj vzeti s seboj in kaj storiti v primeru nezgod, najdete na straneh Veterinarske fakultete v Ljubljani in Klinike za male živali Maribor:


Psu dovolite, da na počitnice vzame svojo najljubšo igračo.

Potovanje z avtomobilom

Odvisno od dolžine potovanja, načrtujte vožnjo v nočnih, večernih ali zgodnjih jutranjih urah. Četudi imate klimatiziran avto, so zunanje temperature čez dan previsoke za udobno potovanje s psom. Po poti se večkrat ustavite (vsaj vsaki dve uri) in poskrbite, da vas pes lahko pretegne noge, se razgiba, po potrebi napije vode, lula in kaka. Če potovanje ni pretirano dolgo, mu uro pred in med potovanjem ne ponujajte hrane. Seveda je kakšen priboljšek dobrodošel, nikakor pa ne cel obrok.

Če potujete z otroki, poskrbite tudi, da pustijo psa pri miru, saj je potovanje že samo po sebi neprijetno, kar zmanjšuje potrpežljivost in hitro lahko pride do nesporazumov.

Zadnje pravilo velja ne glede na dolžino potovanja: psa nikoli, res nikoli, ne puščamo samega v avtu. Niti za trenutek. V poletnih temperaturah se naš jekleni konjiček bliskovito spremeni v peklensko kletko, zaradi česar pes lahko doživi toplotni udar. Nevarnost toplotnega udara je resnična in predpogoj zanj ni avto. Pes ga lahko doživi kjerkoli in kadarkoli je izpostavljen pretirani vročini, zato je pomembno, da prepoznamo znake in vemo, kako ukrepati.

V nasprotju z ljudmi, ki se potimo skozi celotno površino kože, se psi hladijo predvsem s sopenjem in malo skozi blazinice, zato se pregrejejo precej hitreje kot mi. (Foto: Luka Mohar)

Potovanje z avtobusom, vlakom ali ladjo

Če nameravate potovati z zgoraj naštetimi načini javnega prevoza, lahko naletite na številne omejitve. Mnogo prevoznikov ne dovoljuje živali, z izjemo službenih psov (npr. psi vodniki slepih). Zato se prepričajte, kakšno politiko ima prevoznik, na katerega računate (tudi kot samo del vašega potovanja) in kakšne morebitne dodatne zahteve ima. Če je potovanje s psom dovoljeno, bo verjetno zahtevana posebna transportna kletka oziroma nagobčnik. V tem primeru mora biti pes navajen na nošenje nagobčnika. Če ga tega še niste naučili, je zdaj pravi trenutek. Tako kot z navajanjem na kletko, tudi učenje nošenja nagobčnika začnete postopoma. V nagobčnik nastavite priboljšek in pustite, da pes sam potisne gobček vanj. Ko je ta del zadovoljiv, zadržite nagobčnik sekundo ali dve na gobčku in nato čas podaljšujete. Naslednji korak je zapenjanje nagobčnika za sekundo, dve, nato minuto in tako dalje. Pazite, da vajo vedno zaključite še preden se pes začne upirati.

Nošenja nagobčnika, ki naj bo primerno velik, širok, varen in lahek, psa učimo postopoma in brez kakršnekoli prisile.

Potovanje z letalom

Čeprav večina med nami na svojega psa gleda kot na družinskega člana, je za letalske družbe pes še vedno prtljaga. Lastniki majhnih psov so tukaj v prednosti, saj jih lahko vzamejo s seboj v del za potnike, če je transportna kletka dovolj majhna, da jo je mogoče spraviti pod sedež. Za vse ostale priporočam, da je to zadnja možnost za potovanje. Če se ji ne morete izogniti, potem ob vsaki priložnosti poudarite vsakemu članu letalskega osebja, da imate psa in prosite, da preverijo, kaj se z njim dogaja. Izogibajte se vezanih letov in upoštevajte možnost, da boste morali opustiti potovanje ob zamudah in prestavljenih letih.

Nekaj informacij in predvsem kontakt za nadaljnja vprašanja najdete tudi tukaj.


Prihod na destinacijo

Verjetno mi ni treba poudariti, kako zelo pomembno je, da preverimo, ali in pod kakšnimi pogoji so živali dovoljene v kampu, hotelu, na plaži in drugje, kamor potujemo. Preverimo tudi možnosti sprehodov in vse morebitne omejitve, ki bi se lahko nanašale na našega psa. Naj nas nič ne preseneti.

Ko prispemo na destinacijo, upoštevamo, da je to za našega štirinožca nekaj novega in zatorej potencialno nevarnega. Pustimo, da prostor in okolico razišče, prevoha in pregleda. Tako si zagotovimo sproščenega psa, več miru in resničnega počitka. Hkrati seveda upoštevamo, da ne bodo vsi ljudje v naši okolici navdušeni nad kosmatim sosedom, zato poskusimo biti do njih čim bolj uvidevni. Pes naj bo vsekakor ves čas pod nadzorom in nikoli prosto spuščen.

Kaj pa, če psa resnično ne moremo vzeti s seboj? 

Čeprav je pes del naše družine in je vsekakor zanj najbolje, da ostane tudi v času dopusta z nami, je včasih manjše zlo, da ga pustimo doma. Če se moramo odločiti za to možnost, je najbolje, da zagotovimo varstvo pri nekom, ki ga pes pozna, in nekje, kjer mu je udobno. Najbolje je seveda, če je to družinski član ali prijatelj, ki se s psom dobro razume in pozna tudi njegove posebnosti in potrebe. Predvsem je pomembno, da tudi vi tej osebi zaupate, da se bo držala vaših navodil. Seveda jo opremite z vsemi potrebnimi informacijami, zagotovite posode, posteljo, igrače, hrano, opremo in ostalo, kar pes potrebuje. Tudi v tem primeru pred odhodom obiščite veterinarja, saj je zadnje, kar želite, da pes zboli, ko boste vi na počitnicah.

Če v družini ali med prijatelji nimate nikogar, ki bi lahko poskrbel za vašega psa, bi na vašem mestu razmislila o spremembi načrtovanega dopusta. Če tega niste pripravljeni storiti, seveda obstajajo hoteli za pse, kamor lahko (ob predhodni rezervaciji) pripeljete svojega kosmatinca. Vendar bodite pozorni pri izbiri pasjega hotela. Če želite svojemu psu dobro, ga ne pustite v pasjem hotelu, kjer bo v pesjaku, če je navajen živeti z vami v hiši oz. stanovanju in predvsem, če potrebuje veliko stika z ljudmi. Prav tako bodite pozorni na odnos do psov in jezik, ki ga osebje hotela uporablja in ga zasledite na njihovi spletni strani. Če se v njihovem besedišču znajdejo besede, kot so dominanca, postavljanje psa na njegovo mesto, alfa, vodja krdela, poskrbimo, da so psi utrujeni, zatezne ovratnice, kaznovanje in podobno, se hotelu izognite. Ravno tako se izogibajte hotelom, ki nudijo namestitev za več vrst živali. Pred rezervacijo hotela (oz. varstva psa), hotel obiščite in se seznanite z njihovo rutino. Če je možno, obiščite hotel še enkrat z vašim psom, saj je zanj nujno, da se s prostorom in osebjem spozna. Če vam te možnosti ne nudijo, poiščite drug hotel. V Sloveniji se odpira vedno več pasjih hotelov, nekaj njih z vprašljivim znanjem in sposobnostmi. Nekaj pasjih hotelov in osebja poznam tudi sama, vendar žal zaenkrat lahko resnično priporočim samo tele:

 


Ce imate macke, pa se:
Macji Hotel Ozzi

Ker vem, da je povpraševanja več, kot je kvalitetnih namestitev, vam še enkrat polagam na srce, da bodite pri izbiri resnično previdni in si mesto v dobrem varstvu zagotovite dovolj zgodaj.

Diego gre na dopust

Da, tudi midva z Diegom se odpravljava na dopust. To v resnici pomeni samo enodnevna potovanja do rek in jezer, kjer ni ljudi in kjer se lahko sprostiva. Kljub temu bova precej odsotna in se bova zato naslednjič oglasila šele konec avgusta.

Ni komentarjev:

Objavite komentar